Total de visualitzacions de pàgina:

1210

Racó de Rubén

Sóc Rubén i en el meu racó podràs trobar el context social del segle d'or (segle XV), espere que siga útil per a entendre la situació en la que es trobaven els nostres autors valencians en aquest periode. 




Context històric dels regnes de la Península Ibérica al segle XV


REGNE DE ARAGÓ AL SEGLE XV


-Abans de parlar sobre el segle d'or vaig a parlar sobre la corona de Aragó en aquest segle.
La corona es va quedar sense successor per la mort del rei Martí I l'Humà sense haver elegit a algú per a succeir-lo. En aquest buit es va tindre que fer un consell a Catalunya per a elegir a un successor en el que es van presentar 4 possibles reis.
Finalment va ser elegit Ferran I d'Antequera, de la casa de Aragó-trastàmara:

-Ferran I d'Antequera (1412-1416)
-Alfons el Magnànim (1416-1458)
-Joan II  d'Aragó (1458 - 1479)
-Ferran II el Catòlic (1479-1516)

Ferran I va començar el projecte de domini peninsular mitjançant una política matrimonial, aquest projecte va culminar amb el seu descendent Ferran II, quan es va casar amb Isabel I de Castella.També va començar l'expansió territorial pel mediterrani, que fou continuada per Alfons el Magnànim arribant al seu màxim esplendor conquistant Nàpols a més d'altres diferents victòries militars.Durant el periode que va regnar el seu successor Joan II d'Aragó, va explotar el que s'estava carregant durant tota la família Trastàmara amb una guerra civil en Catalunya entre les corts i la monarquia, aquest succés va ser provocat perquè la monarquia no feia cas a les corts en quant a les batalles pel mediterrani i els reis seguien pedint dinés a la noblesa per a aquests fins sense comptar amb el seu vot, finalment van entrar en guerra.

Aquest fet va fer que els burgesos viatjaren de Catalunya a València, que gràcies a aixó va afavorir el seu esplendor econòmic durant el que ja era el seu segle d'or tant cultural com econòmic.       



SEGLE D'OR VALENCIÀ (SEGLE XV)
En el segle d'or de la literatura valenciana es va alcançar  l'esplendor de la cultura valenciana, es a dir de la zona de la Comunitat Valenciana, ja que la literatura catalana tambe va tindre els seus dos  segles d'esplendor pero no els van pasar simultaneament, a la vegada que València passava  el seu segle d'or catalunya estava en una guerra civil contra la monarquia de la corona d'Aragó.

Durant aquest segle van aparèixer autors com  Ausiàs March o Joanot Martorell, els millors autors valencians que hi han hagut.



VALÈNCIA 

Arran la conquista del regne per Jaume I, els cristians comencen a repoblar i ocupar la terra que abans era dels moros. A conseqüència d'açò, la ciutat de València, com moltes altres, es divideix en tres zones. D'una banda, els barris cristians i, d'una altra, altres dos barris emmurallats, dins del perímetre urbà: la moreira o aljama, on vivien els musulmans, i la jueria o call, on vivien els jueus.


En aquest periode València va ser una de les ciutats més importants de la Mar Mediterrànea, un dels centres de comerç demostrat per la construcció de la Llotja de la Seda, centre de comerç tant local com internacional. No sols va ser econòmic l'esplendor sinó també cultural amb l'aparició de molts autors i amb la construcció de la universitat de València, gràcies a aixó la primera impremta de tota la península fou  posada en aquesta ciutat.

Una dada curiosa que he llegit, no sé si serà veritat, es que una part dels dinés per a subencionar el viatje de Colón van ser agafats de les banques valencianes.
     
       Llotja de la seda 

En conclusió Valencia durant el seu esplendor va ser un centre economic-cultural mol fort y per aixó van aparéixer diferents autors molt bons; no sols Ausiàs March i Martorell, sino bastants més, pero encara així i com en tota la història la fam i la pobresa han estat presents en aquest context d'esplendor.





SOCIETAT SEGLE XV


La societat al SXV era estamental i feudal. A la península Ibèrica es parlava molts idiomes diferents com el galaico-portuguès, castellà, àrab, leonés, i més...Aquesta gran varietat de llengues va propiciar també una gran varietat de religions. La península Ibérica estava composta per la religió catòlica, musulmana i jueva.

La societat estamenta estava formada per 2 grups:
-La societat privilegiada: formada per la noblessa i el cler.
Noblesa: el més importat era el rei, després anaven els ducs, marquesos, barons, cavallers, baixa noblessa...
Cler: ovispos, monjos..

-La societat no privilegiada: formada pels vasalls, pagaven els impostos i treballaven al camp, al mercat...no tenian ningú privilegi i havia una gran diferència entre ells i la noblesa, eren es seus criats.


Informació de: http://ca.wikipedia.org/wiki/Segle_d'or_valenci%C3%A0

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada